Zeldzame zeeslak in Oosterschelde

OUWERKERK – In de Oosterschelde is een zeldzame zeenaaktslak gevonden. Het gaat om een exemplaar van hooguit enkele millimeters groot. Voor zover bekend was deze soort, de toto sarsiae (red. vermoedelijk wordt hier doto sarsiae bedoeld) of Sarsia kroonslak, tot dusver alleen nog in de Ierse Zee gezien.

De ontdekking werd dinsdagavond gedaan door duikend bioloog Peter van Bragt. Hij viert vakantie op een camping in Ouwerkerk, waar Van Bragt het diertje gisteren in een meegebracht klein aquarium onderzocht. Met name de geconstateerde rode papillen, volgens de bioloog vrij specifiek voor deze soort, staven de veronderstelling dat het om een zogeheten toto sarsiae gaat.

De soort werd in 1992 ontdekt bij het Isle of Man in de Ierse Zee. Enkele jaren geleden dacht Van Bragt ook al een exemplaar te hebben gezien in de Oosterschelde. Omdat dat niet helemaal met zekerheid kon worden vastgesteld, ging die vondst echter de boeken in als ’lijkend op’.

De nieuwste ontdekking deed Van Bragt aan de westelijke kant van de Oosterschelde op vijf tot tien meter diepte. Omdat bij die duik zeker vier exemplaren werden gezien, gaat hij er vanuit dat de zeenaaktslak daar waarschijnlijk in groteren getale voorkomt. Van Bragt heeft als bioloog toestemming om materiaal mee naar boven te nemen voor onderzoek.

De toto sarsiae, die deze maand in het Nederlands offcieel tot Saria kroonslak wordt gedoopt, kan twee tot drie maanden oud worden. De toto-familie kent enkele tientallen verschillende soorten. De komst van steeds meer exoten naar de Zeeuwse wateren, valt volgens de bioloog te verklaren doordat met de bouw van de Deltawerken een kunstmatige rotskust is ontstaan, waar ze zich thuisvoelen.

pzc

Geef een reactie