Bijna tweederde van vissen die in de Noordzee voorkomen, hebben hun leefgebieden naar noordelijker en koelere wateren opgeschoven. Dat berichtte het wetenschappelijk blad Science vrijdag.
Volgens Britse onderzoekers van de universiteit van East Anglia in Norwich heeft de verschuiving van de leefgebieden te maken met het versterkte broeikaseffect. Hierdoor is de temperatuur van het zeewater gestegen en zijn vissen uitgeweken naar noordelijker gebieden. Het onderzoek betrof negentig soorten en hun leefgebieden in de afgelopen 25 jaar.
Als de trend zich voortzet dan zullen beviste soorten als kabeljauw, tong en wijting na 2050 niet meer in de Noordzee te vinden zijn, aldus de vorsers.
maritiem-nieuwsNiek
niek_flikweert@hotmail.com
“Als de trend zich voortzet dan zullen beviste soorten als kabeljauw, tong en wijting na 2050 niet meer in de Noordzee te vinden zijn, aldus de vorsers”
Het bericht klopt maar met tong wordt waarschijnlijk schol bedoeld. Tong is een soort die wel van warm water houdt en komt dan ook veel voor in het Kanaal en de Golf van Biscaje.
Schol wordt alleen in de winter veel gevangen op de Hollandse kust en om veel schol te vangen moeten kotters naar de 56e breedtegraad.