De duikers van de Deventer brandweer hebben sinds kort als enigen in Nederland de beschikking over een zeer geavanceerde duikuitrusting waarbij men de perslucht via een slang op de wal krijgt toegediend. Ook loopt er vanaf de kant een slang die de duiker van elektriciteit voorziet.
In de duikhelm zit allerlei geavanceerde apparatuur verwerkt. Zo kan men via een telefoonverbinding in de helm praten met de brandweerlieden op de kant. Ook kan de zaklamp die aan de helm is vastgemaakt van stroom worden voorzien.
“Behalve dat is op de walkant de dieptemeter van de duiker af te lezen. We kunnen dus exact zien waar men zich bevindt en op welke diepte.
Via de telefoonlijn kunnen we heel nauwkeurig communiceren. Voorheen hadden we al wel een soort walkietalkiesysteem, maar de luidspreker hing naast de helm in het water en vervormde het geluid heel erg. Ook trok je dan vaak aan het touw waar de duiker aan vastzit om via bepaalde codes aanwijzingen door te geven”, vertelt Aernout Hoorweg, hoofd uitrukdienst van de Deventer brandweer.
Ruim drie jaar zijn de Deventer brandweerduikers op zoek geweest naar een systeem waarbij de veiligheid van de duikers zo groot mogelijk is. „We zochten iets waarbij je dubbel verzekerd bent van lucht voor het geval er iets misgaat met de zuurstoffles op je rug. Uiteindelijk kwamen we via contacten met bergingsbedrijf Smit Tak op het systeem van leveren van lucht vanaf de kant. In Utrecht verdronk een aantal jaren geleden een brandweerduiker omdat hij vastzat en uiteindelijk geen lucht meer kreeg. Dat heeft ons er mede toe aangezet om iets nieuws te zoeken”, alnieuws te zoeken”, aldus Hoorweg.
In de brandweerduikwereld is het walsysteem compleet nieuw. “Brandweerduikers gaan natuurlijk altijd alleen het water in zonder een tweede persoon, de zogeheten buddy, die je in de sportduikwereld hebt. Door de nieuwe manier van communiceren en het gebruik van een helm waarin je gezicht droog blijft, is het contact met de duiker perfect en kunnen ongelukken hopelijk worden voorkomen.”
De Deventer brandweerduikers zijn laaiend enthousiast over het systeem. “Het geeft de duikers een stukje rust omdat hun luchttoevoer heel goed is geregeld. Ze dragen nog een reservetank op hun rug zodat die ingeschakeld kan worden als het alsnog misgaat met de slang vanaf de wal.” Vandaag zal de Deventer brandweer het systeem showen aan de andere korpsen.
bron: de telegraaf