Categories: duikongevalveiligheid

NOB: 1 op 10.000 duiken gaat iets mis

De vermissing van een 25-jarige duiker in de Vinkeveense Plassen is niet het enige incident met een duiker afgelopen weekend. Ook op de Noordzee, 23 mijl uit de Zeeuwse kust, wordt sinds zaterdag een wrakduiker vermist. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Onderwatersportbond gaat bij 1 op de 10.000 duiken iets mis.

Het aantal incidenten is volgens de bond niet hoog. “Duiken is volgens ons een veilige sport”, aldus de woordvoerder. “We tellen alle incidenten mee. Ook verstuikte enkels, materiaalproblemen en andere akkefietjes zitten dus in de statistieken verwerkt.

Vorig jaar vielen in totaal zes doden bij het duiken in Nederland. “Maar niet al die doden zijn duikgerelateerd”, nuanceert de zegsman. “Ook mensen die in het water een hartstilstand krijgen, tellen we mee. “Alleen al in Zeeland worden jaarlijks 700.000 duiken gemaakt, stelt de bond, wat het totale aantal duiken nog hoger maakt. Volgens de Kustwacht gebeuren de meeste incidenten in de Zeeuwse wateren, die populair zijn bij de duikers. In het zomerseizoen moeten we toch regelmatig het water op om een vermiste duiker te gaan zoeken. Het is moeilijk in te schatten of je iemand terug vindt of niet, Soms wel, soms niet”, stelt de woordvoerder.

De wrakduiker die sinds zaterdag wordt vermist, heeft zijn duik hoogstwaarschijnlijk niet overleefd. De Kustwacht zocht de gehele dag naar de uit Duitsland afkomstige man. “We hebben hem helaas niet kunnen vinden. Na een dag zoeken is de hoop dan wel vervlogen”, aldus de woordvoerder. Een duiker die in april zoekraakte bij het eiland Tholen, is nog vermist. Naar de 19-jarige Belg is enkele dagen gezocht, maar zijn lichaam is niet gevonden. De zoekactie nar de vermiste duiker op de Vinkeveense Plassen is gistermiddag gestaakt.

Duikers gaan over het algemeen niet alleen het water in, maar in Nederland is het niet moeilijk om je maatje onder water kwijt te raken, aldus de Onderwatersportbond. “Het zicht in de Nederlandse wateren is gemiddeld tussen de twee en drie meter. Dan verlies je de ander makkelijk uit het oog.”

Wim
wim@xs4all.nl
Toch vindt ik het opvallend hoevaak er ongelukken gebeuren ondanks het feit dat er een instructeur in de buurt is. Bij het ongeluk in Tholen was een instructeur aanwezig en bij het ongeluk in Vinkeveen ook. Als er tijdens de motorrijlessen net zoveel dodelijke ongelukken zouden gebeuren zouden er heus wel maatregelen worden getroffen.
John
jojodive@home.nlnospam
Het lichaam van de 19 jarige vermiste duiker is afgelopen week wel gevonden, in tegenstelling tot wat dit bericht vermeld.
yvonne
ffonsje@hotmail.com
Ik duik nu al vier jaar en bij onze vereniging is het verplicht om met een budylijn te duiken. Ik krijg de indruk dat enkele duikongevallen hadden kunnen verkomen met een budylijn. De budyline die wij gebruiken is van dik nijlon, ongeveer 2 meter lang en raakt nooit in de knoop. Misschien iets om te verplichten in Nederland.
Ik duik bij Keesiedive in Adam en daar zijn ze de budylijnen ook te koop.

ericverlooij

Recent Posts

Duikongeval met Belgische duikster bij Wemelding

Zaterdagmiddag heeft zich bij Klein Stelle een ernstig duikongeval voorgedaan. Twee ambulances en een traumahelikopter…

4 jaar ago

Duiker bij sluizencomplex Maasbracht in de problemen

  Bij het sluizencomplex in Maasbracht heeft de brandweer een duiker uit het water gehaald…

5 jaar ago

Jostiband geeft onderwaterconcert

De Jostiband probeerde zaterdag een bijzonder wereldrecord neer te zetten. 130 muzikanten met een verstandelijke…

5 jaar ago

Duiker Heijen onderkoeld naar ziekenhuis

Een duiker is in de plas bij camping De Bloksberg in Heijen bij Gennep in…

5 jaar ago

Haai doodt duiker voor kust Australië

Australische media melden dat op het eiland Cull Island, zes kilometer voor de zuidwestkust van…

5 jaar ago

Duiker Curacao in de problemen

2 ambulances rukten gistermiddag uit naar Directeursbaai om een duiker te helpen. Die was onder…

5 jaar ago